Seyahat Rotam | Çanakkale Gezisi

İşlerin yoğunluğundan biraz olsun rahatlamak için yıllık iznimde seyahat rotam Çanakkale oldu. Düzce'den araba ile yola çıkarak 528 km uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra Çanakkaleye ulaştım. İşte gezip gördüğüm yerler;

Benim Dünyamdan Haberler

ASSOS

Sabah erken saatlerde Assos - Behramkale Köyü'ne doğru yola çıktım. Ayvacık ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Behramkale Köyü, Assos olarak da biliniyor ve dünya çapında ünlü Assos Antik Kenti gibi tarihi hazinelerin yanı sıra huzurlu atmosferi, tertemiz havası ve kristal berraklığındaki deniziyle Çanakkale'de mutlaka uğraması gereken yerlerin başında bulunuyor. M.Ö. 7. yüzyılda bölgenin önemli şehirlerinden biri haline gelen Assos Antik Kenti için tüm dünyadan tarih ve kültür meraklarının ziyaret ettiği Assos, Midilli Adası'nda hemen karşısında yer alan sahili, kaliteli butik otelleri ve dar sokaklarını süsleyen yüzlerce yıllık taş evleriyle keyifli bir gezi sunuyor.

Denizin tadını çıkardıktan sonra antik tapınaklar, tiyatrolar ve hamamlar arasında unutulmaz bir gezi yapabileceğiniz Behramkale’de rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı Assos Antik Limanı’ndaki balık restoranlarında muhteşem gün batımları eşliğinde taze deniz ürünlerini tadabilirsiniz. Behramkale’nin otantik çarşılarda organik zeytin ve zeytinyağı ürünleri satın alabilirsiniz. Tarihi ve doğal güzelliklerinden dolayı yılın her mevsimi fotoğraf safarilerinin düzenlendiği Behramkale’de kekik, zeytin ve lavanta bahçeleri arasında keyifli geziler yapabilir, mola verdiğinizde köyün ünlü balbadem dondurmalarını tadabilirsiniz.

ÇANAKKALE ŞEHİTLİK ANITI

Şehitliğe gitmek ve o ruhu anlamak için mutlaka bir rehber eşliğinde gezmelisiniz. Drobos Travel firması ile Çanakkale Şehitlik Turu gerçekleştirdim. Rehber oldukça profesyonel ve verdiği bilgiler çanakkale ruhunu yaşatıyordu.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı içerisinde yer alan Çanakkale Şehitlik Anıtı, Çanakkale gezilerinin değişmez bir parçası. 41 metre yükseklikte, 25 x 25 metre ebatlarında kale planlı olarak inşa edilmiş ve Roma dönemi Zafer Takı tasarımına sahip Çanakkale Şehitlik Anıtı, aynı zamanda benzersiz tasarımıyla Mehmetçik kelimesinin M harfini de simgeliyor.

Tavanında mozaiklerle işlenmiş etkileyici bir Türk bayrağı figürünün bulunduğu ve Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Şehitlerine adlı şiirinin işlendiği anıtın yapımına 1954 yılında yapımına başlandı ve 21 Ağustos 1960 yılında anıt ziyarete açıldı. Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk askerlerini anmak inşa edilen ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın en çok ziyaret edilen yeri olan Çanakkale Şehitlik Anıtı’nın giriş bölümünde Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında bölgede hayatını kaybeden yabancı askerler için söylediği ünlü sözleri de görebilirsiniz. Anıtı ziyaret ettikten sonra milli parkın içerisindeki birbirinden ilginç anıtlar, kaleler ve siperler arasında gezebilirsiniz.

BOZCAADA

Ege Denizi'nde Gökçeada’dan sonra en büyük ikinci ada, Türkiye'nin ise en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, her yıl yüz binlerce kişinin ziyaret ettiği Çanakkale'nin en sevilen turistik merkezlerinden biri. Tarihi Osmanlı konakları, huzurlu atmosferi, asırlık çınar ağaçları, rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı sahili ve kaliteli butik Çanakkale otelleriyle unutulmaz bir tatil deneyimi sunuyor.

Feribotlarla her saat kolayca ulaşabileceğiniz Bozcaada'da yöreye özgü ahşap mimarili ve deniz manzaralı butik otellerde konaklayabilir; sandallarla balık avlama turlarına çıkarak veya üzüm bağları arasında tertemiz havada doğa yürüyüşlerine katılarak yılın bütün yorgunluğunu atabilirsiniz. Adaya hakim bir tepede yükselen Bozcaada Kalesi, ünlü Polente Feneri ve Bozcaada Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Gezinizde Bozcaada’nın çok sevilen Ayazma Plajı ve Geyikli Plajı'nın temiz sularında da masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz.